Hur många självmord kan vi förebygga?

Min personliga gissning, om alla de förslag genomförs som jag redovisat för i min text på DN debatt, är att vi på 10-15 år rimligtvis bör kunna minska självmorden med ungefär 550 per år. Skulle siffran uppnås motiverar den en satsning på över tio miljarder kronor per år utan att vi går samhällsekonomiskt back. Skulle även suicidförsöken minska med sex per självmord är siffran ungefär dubbelt så stor, cirka 20 miljarder kronor.

Få har uppskattat hur många människor vi kan rädda genom att använda de metoder forskarna vet skulle kunna rädda liv. Men precis som mycket annat vad gäller självmord saknar vi en debatt värd namnet.

Det finns också en annan metod som kan revolutionera vården av de som försökt ta sitt liv. Mer om det inom kort.

Klart är att när staten bara bidrar med tre miljoner kronor på suicidpreventionsforskning så kommer inte självmorden att minska i den takt som annars vore rimlig. Om satsningen skulle vara likvärdig med trafiksäkerhetsforskningen, som årligen erhåller 100-150 miljoner kronor av staten, skulle vi kunna se en betydligt snabbare minskning av suiciden. Men Göran Hägglunds tystnad är talande. Det har nu gått nästan en månad sedan min debattartikel i DN men Hägglund är tyst som en kyrkråtta.

3 reaktioner till “Hur många självmord kan vi förebygga?

  1. Tack för din medverkan i dag på Kulturhuset, du inspirerade. Du gör något. Din bok borde spridas till alla som jobbar med ungdomar. Har någon på NASP läst boken? Har Göran Hägglund läst boken? Troligtvis inte. Jag kommer att försöka göra något.

    1. Tack själv Stina! Håll mig gärna underrättad om du går vidare!
      Hälsar Alfred

  2. Hej Numera finns det dessutom en sajt på nätet som heter Självmordsupplysningen, som vill förebygga självmord. Där kan besökaren chatta med specialutbildade volontärer. Sajten hittar du på http://www.sjalvmordsupplysningen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close