Så här mycket kostar självmorden

Det råder en del missuppfattningar om vad suiciden kostar samhällsekonomiskt. Det är skillnad på vad de kostar och hur mycket det är värt att satsa för att förebygga ett självmord. I den här texten förklarar jag vad som gäller.

Samhällets kostnader för samtliga suicid och suicidförsök kostar enligt Räddningsverket, som numera heter Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), 5,5 miljarder kronor. Detta enligt deras rapport från 2004: Suicid och samhällsekonomiska kostnader. (Märk väl att rapporten har några år på nacken och kostnaderna bör i dag vara högre.) I den här siffran ingår främst produktionsbortfall och medicinska kostnader.

Om man dessutom räknar med hur mycket det vore rimligt att betala för att förebygga ett självmord blir siffrorna ännu högre. Satsar samhället 18,68 miljoner kronor och minskar suiciden med ett enda per år så är satsningen ekonomiskt försvarbar. Denna siffra är alltså inte densamma som kostnad i form av produktionsbortfall och medicinska kostnader. Men påfallande ofta blandas siffrorna ihop.

För suicidförsök gäller summan 3,075 miljoner kronor. Multiplicerar vi 18,68 miljoner med 1 500 per år blir summan 28 miljarder kronor. Med andra ord: om vi med 28 miljarder kronor får ner självmorden till noll så har samhället gått plus minus noll på satsningen. Däremot kan man inte med säkerhet säga att en satsning på 28 miljarder resulterar i 0 suicid. Men måttet kan vara användbart när man överväger att införa en speciell metod. Till exempel om det lönar sig att sätta upp räcken på en viss bro där man vet att suicid inträffat. Eller om professionella bemöter en del av de många inlägg på internet som förespråkar självmord och direkt påverkar sårbara individer till handling.

Om vi dessutom antar att varje minskat suicid för med sig att försöken minskar med sex stycken så är åtgärden samhällsekonomiskt lönsam om kostnaden är mindre än 37,1 miljoner kronor (1×18,68 + 6 x 3,075).

Vet vi att ungefär fem personer om året tar sitt liv på en viss bro så innebär det att samhället kan investera nästan 100 miljoner om året för exempelvis skyddande staket, förutsatt att suiciden verkligen minskar med fem per år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close