”Ligger ni bredvid ett lik?” – Om vården och polisens bemötande efter ett självmord

Bild

Ann Heberlein talade bland annat om hur psykiskt sjuka kan bli bemötta av vård och polis.

I förra veckan var jag i Helsingborg för att föreläsa om suicidprevention för psykiatri syd i Skåne. Under dagen föreläste även Ann Heberlein om ”Ett gott liv”. Ann Heberlein berättade om när hon själv befann sig i väntrummet på en psykiatrisk enhet i Skåne. Hon var ensam i rummet när en man dök upp. Han satte sig bredvid henne utan ett ord. Hon kände sig obekväm, dels eftersom hon inte mådde bra, men också för att han gick in på hennes privata sfär. Han följde även efter när hon skulle gå till toaletten. Till slut frågade hon honom vad han höll på med. Varför följde han efter henne? Då stammade han fram att han arbetade på kliniken och skulle övervaka henne tills hon fick läkarkontakt. Men utan att presentera sig? Hur kan någon som arbetar på en psykiatrisk enhet ha så lite vett att han inte förmår presentera sig och berätta varför han är där?

Dessvärre finns det en mängd berättelser om hur bemötandet kan skifta. Jag har själv intervjuat ett stort antal efterlevande som vittnar om ett katastrofalt bemötande. Här är några berättelser:

”Ligger ni bredvid ett lik?”

En man hade tagit sitt liv och låg i sin säng. Sonen och modern ringde till psykiatriska mottagningen där mannen tidigare varit intagen och personal kom till mannens hem före polisen. Sonen och mamman hade lagt sig bredvid mannen i sängen, som en del i sorgearbetet. När personalen från den psykiatriska mottagningen kom in blev de förvånade och sa: ”Vad gör ni? Ligger ni bredvid ett lik?”

 

Pojken i garaget

En kvinna visste inte var hennes son var och hon ringde polisen som fann sonen död i ett garage. Polisen kom till mamman med bilnycklarna, men i stället för att fråga om hon behövde hjälp berättade de att sonen låg i en sopsäck där ute och att de skulle ta med sig bilen. Mamman kunde få tillbaka den efter några dagar.

Sophies bror

Sophies bror försvann en lördagskväll i juni 2009. Föräldrarna letade efter honom både på kvällen och under hela söndagen. Eftersom han flera gånger försvunnit under kortare perioder väntade de till måndagsförmiddagen med att kontakta polisen. Vid elvatiden knackade polisen på dörren och föräldrarna trodde att de ville ta deras sons signalement. Men i stället sa de att de hade hittat honom. Föräldrarna andades ut av lättnad. Tills poliserna fortsatte: ”Han hängde i ett träd.” De bad föräldrarna kvittera ut hans saker genom att skriva på ett papper, lämnade sina visitkort och sa att föräldrarna skulle ringa.

Mats dotter

Mats dotter var fjorton år när hon tog sitt liv. En av poliserna som kom var civilklädd och började med att barskt fråga: ”Vad är det som händer här då?” När Mats kom till sjukhuset satt två kuratorer där och var tysta.

– De satt mest och tittade på oss, säger Mats.

Trots att Mats känner prästen upplevde han att han inte fick någon emotionell kontakt med honom, utan Mats fick guida prästen med att ställa rätt frågor.

Mats arbetar som kurator men upplevde att han fick usel hjälp på sin arbetsplats. När han var redo att jobba mer efter en tids sjukskrivning tilläts han inte det. Han upplevde det som att han var tvungen att visa att han inte var farlig och bevisa att det gick att prata om hans dotter och om att hon tagit sitt liv.

Mats var skild från dotterns mor som beskyllde honom för suicidet. Modern meddelade honom inte tidpunkten för urnsättningen så Mats missade ceremonin.

Mats träffade två psykiatriker som han inte upplevde förstod vad som hänt. Däremot fick han stort stöd av SPES.

– När jag träffade Solrunn på en konferens gick jag fram och kramade henne. Det är en speciell relation man får när någon vet vad man talar om.

I dag är det ingen som nämner hans dotters namn. Men när vi avslutar samtalet tackar han mig.

– Det var skönt att få prata om henne igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close